Glasba

Pouk glasbe poteka v prvem letniku, predmet obsega 70 ur. Pri rednem pouku se realizira 52 ur, preostalih 18 ur pa se izkoristi za obisk različnih koncertov. V praksi se prvo polovico leta izvajata dve uri, drugo polovico pa ena ura glasbe tedensko.

Predmet glasba v gimnaziji nadgrajuje in poglablja poznavanje glasbenih znanj, pridobljenih v osnovni šoli, ter oblikuje dijakovo estetsko občutljivost in kritično vrednotenje na področju glasbene umetnosti.

Vsebina predmeta obsega osnove glasbene akustike, vpliv glasbe na človeka, obnovo glasbenega opismenjevanja, razvoj lestvic in notacije, nauk o inštrumentih in človeškem glasu, glasbeno zgodovino z družbenimi značilnostmi časa, slogovnimi posebnostmi, glasbenimi oblikami in predstavniki od antike do danes, značilnosti slovenske ljudske glasbe in ljudsko glasbo sveta. Ob tem se dijaki srečujejo z vrhunskimi zvočnimi primeri, ki se predvajajo na dobri avdio opremi, in različnimi priznanimi izvajalci na koncertih.

Glasba v gimnaziji s pomočjo spoznavanja glasbenih vsebin, poslušanja, ustvarjanja in poustvarjanja glasbe dijakom omogoča, da se razvijejo v občutljive in kritične polušalce, izvajalce in ljubitelje glasbe, ki bodo s svojim vedenjem in odnosom znali vrednotiti in sooblikovati slovenski kulturni prostor.

(Skupno 339 obiskov, današnjih obiskov 1)